Thursday, April 28, 2005

ЈАЗИКОТ НА ПОЛИТИЧКИТЕ БАРАБИ

Порано државата и беше непријател број еден на мафијата, додека, пак, денес во постмодерните диктатури мафијата е државна власт.

Знаев дека песните имаат рефрени, но не знаев дека тоа е така и во историјата. Добро, го знам тоа: “историјата се повторува”, но ова се баш рефрени.
На времето не бевме до толку наивни за да поверуваме дека во нашата држава, после воведувањето на партискиот плурализам, веднаш ќе потече мед и млеко, но сепак се понадевавме дека барем нема да слушаме диригирани ТВ коментари и “анализи” со кои се сејат магли и во кои се прозиваат луѓето што размислуваат слободно и поинаку. Сакавме да веруваме дека нема да го трпиме теророт на импотентните самозамислени партиски, квазиразузнавачки групи за притисок и за прокламации и дека повеќе нема да го трпиме безобразлукот и идиотизмот на политичарите затоа што сами ги избиравме...
Но, како што сега стојат работите, повторно се преземаат рефрените од стариот репертоар со тоа што новите демократски власти старите песни ги опремиле со нови “сорти” и нови митови. Од тоталитаризам прејдовме во нешто што германскиот посател Енцесбергер одамна го има дијагностицирано и го нарече “постмодерна диктатура”. Оваа идеолошка матрица тој ја смета за “поинтилигентна” затоа што новата владејачка синекура воопшто не се потресува на критиките. Воопшто не се потресуваат заради тоа што отворено им се вели дека нивниот режим е втемелен врз политиката и криминалот, а таа техника на управување и техника на мафијата. Сите дејствуваат како некој голем смеен клан (кумот, шоферот, братучедот, жената, внукот...) во кој, како што е познато, доминира “таткото”, односно авторитарноста.
Порано државата и беше непријател број еден на мафијата, додека, пак, денес во постмодерните диктатури мафијата е државна власт.
Актуелната власт на своите граѓани им донесе само неволји: војна, раселени луѓе и семејства, масовни гробници, сиромаштво, морална хипокризија и стопански банкрот. Некои интелектуалци уште не се во состојба да ја согледаат реалноста и дека процесите на создавање на националните држави не се такви какви што биле во 19 век. Се уште се “борци за нацијата” и со сите сили се трудат да ги замолчат оние што работите ги нерекуваат со вистинските имиња. Не сфаќаат дека државата за која тие сонуваат може да биде кошмар за нејзините граѓани. Витолд Гомбрович има речено: “За Полска можеме да направиме нешто само ако и се спротивставиме на полштината”. Така е и со нас. За Македонија можеме да направиме нешто само ако заборавиме на македонштината.
Сега повторно се пишува за она што се пишуваше во најубавото време на либерализмот во Македонија. Само што тогаш тоа се правеше со занес и надеж дека пишувањето ќе влијае на расткајувањето на еден тоталитарен режим, а сега се пишува со огорченост и гадење. Новите шефови на постмодерните диктатури мутирале во чудовишта од едно минато време. За нив може да се пишува без проблеми зашто тие денес се малку “поинтилегентни” и не ги прогонуваат тие што пишуваат. Тие не се премногу среќни заради тоа, но ги немаат инструментите од времето. Фала му на бога, зашто кога би ги имале овластувањата од тогаш и психологијата дека “сите од надвор ни се непријатели”, верувајте би биле многу полоши од нивните претходници.
Затоа денеска можеме за нив да пишуваме со име и презиме. Но, веднаш се соочуваме со еден парадокс. Текстовите против власта денес ја немаат онаа длабочина и она значење што го имаа во услови на “ограничена слобода”. Мислам дека паднавме во стапицата на “идеолошка пресметка” што автоматски го урнисува доброто пишување и му се препушта на насладувањето на злобата. Можеби пишувањето денес доби во жестокост, но изгуби на естетиката, на писателската “итрина”, умеење и досетливост. Јазикот, што некогаш го нарекувавме “езоповски”, или, “специјален” беше помоќен од, овој денес, реалистичниот. Тогаш луѓето што пишуваа се трудеа да го надитрат цензорот, а денеска се расправаат со него. Оние фини нешта што тогаш се користеа во пишувањето, оние досетки, итрини, симболики и параболи го помагаа изумирањето на политичките бараби со се нивниот здодевен, банален и глупав говор.
Но, сега се поставува прашањето: дали денешните наши смешни “постмодерни диктатори” заслужуваат да ги третираме со возвишен стил. Врвниот стилист и писател Томас Ман во текстовите против Хитлер го користел јазикот на улицата. Тоа многу ги збунувало неговите аналитичари за на крајот сепак да заклучат дека Ман тоа го правел само заради тоа што тоа е единствениот јазик разбирлив за политичките бараби.

24 Comments:

At January 29, 2007, Anonymous Anonymous said...

Excellent, love it! »

 
At February 04, 2007, Anonymous Anonymous said...

This is very interesting site... » » »

 
At March 02, 2007, Anonymous Anonymous said...

Keep up the good work local asian isp Amateur porno Emargrece sim diet pills wisconsin camping mississippi river pornstar fucked on pool table Quote term life insurance us Cisco sim Download free movie online watch 18 inch portable dishwasher Nude pamela anderson wallpaper Generic zoloft cheapest 1960 saab Running 16 bit apps in xp Hp 2000 lumen projector

 
At April 26, 2007, Anonymous Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. house humidifier Jukeboxes slot machines cherry masters Panasonic allure headsets Dryers gas whirlpool discount contact lenses Peerless kitchen faucet parts

 
At November 07, 2009, Anonymous Anonymous said...

You are certainly right. In it something is and it is excellent thought. I support you. acheter levitra en ligne In my opinion you are not right. I am assured. I can defend the position. Write to me in PM.

 
At November 13, 2009, Anonymous Anonymous said...

la rГ©ponse IdГ©ale http://runfr.com/acheter-cialis acheter cialis generique [url=http://runfr.com/acheter-cialis]achat cialis[/url]

 
At November 16, 2009, Anonymous Anonymous said...

On the side of innumerable years Buy off Cialis Diminish Apothecary has been recognizable all of a add up to unequalled online pharmacy suppliers and customers nearly Cheap Discount Viagra Pharmacy Online the world.

 
At December 13, 2009, Anonymous Anonymous said...

on peut infiniment examiner cela. http://runfr.com/tag/cialis acheter cialis generique viagra sur le net

 
At December 19, 2009, Anonymous Anonymous said...

Je vous assure. http://runfr.com/tag/20mg cialis 20mg cialis

 
At December 20, 2009, Anonymous Anonymous said...

Excusez que je vous interromps, mais je propose d'aller par une autre voie. cialis cialis

 
At December 23, 2009, Anonymous Anonymous said...

quelque chose ne rГ©ussit pas ainsi http://runfr.com/tag/cialis achat cialis generique acheter cialis

 
At December 24, 2009, Anonymous Anonymous said...

Ich meine, dass Sie sich irren. Schreiben Sie mir in PM, wir werden umgehen. viagra viagra bestellen [url=http//t7-isis.org]viagra rezeptfrei[/url]

 
At December 29, 2009, Anonymous Anonymous said...

No sois derecho. Lo discutiremos. http://nuevascarreras.com/tag/cialis/ cialis 5 mg Il tutto in tempo debito. cialis o viagra mejor esgthkugfp [url=http://www.mister-wong.es/user/COMPRARCIALIS/comprar-viagra/]cialis online[/url]

 
At January 13, 2010, Anonymous Anonymous said...

http://6b.ecompsolts.com/viewtopic.php?p=18194
http://e-pholio.codegenies.com/forum/viewtopic.php?p=73213
http://www.fbapplicator.com/ipboard/index.php?showtopic=1475&st=0&gopid=2774&

 
At January 14, 2010, Anonymous Anonymous said...

Quelle phrase nГ©cessaire... super, l'idГ©e excellente http://runfr.com/tag/acheter-cialis achat cialis sur internet cialis 20mg

 
At March 16, 2010, Anonymous Anonymous said...

As the expert, I can assist. Together we can come to a right answer.

 
At May 11, 2010, Anonymous Anonymous said...

[url=http://mymda.mda.org/_Online-Degrees-University-Of-Phoenix/photo/9197048/84464.html]Degree Phd Online College[/url] [url=http://community.redskinscollectibles.com/_Wheaton-College-Online-Classes/photo/9192869/71737.html]Jamica Online Medical School[/url] [url=http://community.onemillionstories.org/_Online-Osha-Degrees/photo/9195045/16848.html]Vet Assisant College Classes Online[/url] [url=http://www.auriee.com/_Scotland-Masters-Degree-Online/photo/9192104/108457.html]Scotland Masters Degree Online[/url] [url=http://pasnation.pasmag.com/_Free-Online-Courses-In-Architecture/photo/9195285/94594.html]Free Online Courses In Architecture[/url]

 
At June 04, 2010, Anonymous Anonymous said...

[url=http://site152.mysite4now.com/seccampoz/comsvr/members/Car-Insurance-Ny-State.aspx]One Brake Light Car Accident Insurance[/url] [url=http://www.ophcommunity.oph.gov.au/members/Free-Insurance-Cartoons/default.aspx]Ohio Auto Insurance Laws[/url] [url=http://www.alexthissen.nl/members/California-Cheap-Auto-Insurance/default.aspx]Car Warranty Company Car Insurance[/url] [url=http://s203643208.onlinehome.us/test/Web/members/American-International-Sooth-Car-Insurance.aspx]Bmw Used Car Insurance[/url] [url=http://blogs.devleap.it/members/Texas-Auto-Insurance-Law.aspx]Cheap Car Insurance In So Cal[/url]

 
At December 20, 2012, Anonymous Anonymous said...

[url=http://www.fcburberry.com/]http://www.fcburberry.com/[/url] mkezk [url=http://www.uggbotsfr.com/]bottes ugg[/url] iphlo [url=http://www.fcburberry.com/]Trench Burberry[/url] ghofv [url=http://www.louboutintin.org/]louboutin chaussures[/url] surdu

 
At December 31, 2012, Anonymous Anonymous said...

[url=http://ebiteua.com/forum55-prostitutki-khersona-i-oblasti.html]Prostitutki KHersona[/url]

 
At January 16, 2013, Anonymous Anonymous said...

http://site.ru - [url=http://site.ru]site[/url] site
site

 
At February 07, 2013, Anonymous Anonymous said...

the broader ingest of the [url=http://www.ddtshanghaiescort.com]escort shanghai[/url] mechanical man arm To the ingest of software or a alteration in the annex, the robot arm can be easily re-assembled

 
At April 07, 2013, Anonymous Anonymous said...

So, tend not to lose your hope when you fear of planning struggle to recognize the fundamental stumbling block, looking forward to them around near future. Take this kind of amount along with add a proportion for unanticipated expenditure involving say 10%. This will help you to forget about the use of your family member? same day loan All that you should do can be pick the best 1 out, a bed that offers a great rate of interest and it is reputed.

 
At April 07, 2013, Anonymous Anonymous said...

Sometimes you can ask yourself the reason why would of which that may be able to give this finance within very simple way. This is additional than almost any normal human being would think is reasonable to pay for. Not implementing care of your own car's tires is attractive financial as well as possible questions of safety. instant same day loans On a great note even though, these car dealerships do typically finance physical work that you'll require done to the auto.

 

Post a Comment

<< Home